Uppteckning nummer NM-SEU18827_2

Titel: Gumman med de många barnen.

Socken/stad: Attmar  By/kvarter: Matfors

Ett jaktsällskap, som hörde till de styrande i ett jordbruksaktiebolag i Attmar, kom en gång in i en till bolaget hörande gård, där allt utom barn saknades. Anledningen till männes besök var att de voro i behov av vatten, och patronen själv frambar ärendet. Rädd för de ovana sällskapet gåvo en del ungar hals, vilket föranledde den till synes besvärade patronen att utbrista: "Vad mycket barn frun har." I detsamma kommo tre o fyra hundar inrusande genom den öppna dörren, varvid gumman sade: "Va mycke kunner patron har." "Ja, men jag föder dem själv," bet av, "Vi för båna våre vi å," blev svaret.

Nordiska museet. Frågelista. Skämtsagor, anekdoter, historier.